Veikkausliigaennuste 2017

June 14, 2017 11:54 am Published by Comments Off

Veikkausliigan lopullinen sarjasijoitusennuste 11 pelatun kierroksen jälkeen

Kotimaista Veikkausliigaa on kuin varkain pelattu kolmannes. Totuus pääsee välillä hämärtymään, kun sarja aloitetaan nykyisin jo niin aikaisin keväällä osin Euro-pelien osin Veikkausliigan mielenkiinnon ylläpidon takia. Onhan se kieltämättä koomista, että sarja aloitetaan huhtikuussa, kun aivan varmasti tiedetään, etteivät ainakaan pohjoisen joukkueet pääse kotipelejään vielä silloin pelaamaan. Tästä syystä esimerkiksi Kemillä on peli muita vähemmän pelattu.

Olemme analysoineet kaikki pelatut 67 Veikkausliigan peliä MyCoazh –tilastoanalyysiohjelmalla. Ohjelmassa seurataan reaaliaikaisesti pallonhallintaa ja merkitään toisen joukkueen kaikki pallolliset tapahtumat, muutamia pallottomiakin ja vastustajan tärkeimmät tapahtumat. Ohjelma ennakoi pelinaikaisesti, miten ottelu tulee päättymään, jos se jatkuu tilastollisesti samalla tavalla kuin ensimmänen puoliaika on sujunut, ja sen avulla voidaan sekä koko joukkueelle että yksittäiselle pelaajalle antaa pelin jälkeen yksilöllistä pelipalautetta sekä tilastoina että videoklippeinä.

Kuva: Veikkausliiga-analytiikkaa tilanne 11.6.2017: ennustus lopullisesta sarjasijoituksesta muutamalla tunnusluvulla (xGD = maaliodotusarvoerotus/peli, GD = maaliero/peli, ShOGD = laukaukset maalia kohti erotus/peli, Points/game = pisteet/peli, xPoints/game = ”olisipitänytpäättyä ”–pisteet/peli)

Mestari HJK – taas!

Ei tarvitse olla kovin kummoinen futisanalyytikko, kun voi ennustaa HJK:lle Suomen mestaruutta. No, näinhän on tehty edelliset kaksi kautta ja molemmilla kerroilla on menty komeasti metsään. Nyt ei mennä. HJK johtaa sarjaa, vaikka ei ole edes keskittynyt vielä kotimaan peleihin. Heidän fokuksensa on täysin tulevissa Euro-peleissä, eikä valmentaja Lehkosuo ole ollut moksiskaan, vaikka joukkue on ”hävinnyt” pisteitä jo 8. Jos kaikki HJK:n ottelut olisivat päättyneet kuin niiden ”olisi tilastollisesti pitänyt päättyä” (ePoints/game), HJK:lla olisi 3 pistettä vaille täysi pistepotti. Banan fokus oli ensin saada puolustuspeli kuntoon, ja sitähän se Veikkausliigassa jo on: maaleja on päästetty keskimäärin 0,50/peli ja xGA (maaliodostusarvo omiin) on myös vain 0,75. Keskimäärin 0,50 maalia/peli omiin tilastoilla voitetaan mestaruuksia. Vastustaja saa peleissä keskimäärin 5,83 laukausta kaiken kaikkiaan HJK:ta vastaan. Olennaistahan laukausten lisäksi on se pelitilanne, jossa lauotaan. HJK ei pallonhallintajoukkueena päästä vastustajaa oman pyörityksensä keskeltä vaarallisiin vastaiskuihin. Ainoastaan VPS onnistui toisessa ottelussaan HJK:tä vastaan omalla ”houkutustaktiikallaan” tässä. Paljon on käyty keskustelua, miten HJK:n käy, kun Morelos myydään. No, ei mitenkään. Joukkue luo liukuhihnalta maalipaikkoja ja nyt vaan joku toinen pelaaja saa mahdollisuuden. Ainoa, tilastollisesti mitätön, riski on iso menestys Euro-peleissä. Silloin käytännössä kaksi eri joukkuetta pelaisi Veikkausliigaa ja Euro-pelejä, mutta silloinkin HJK:n penkin leveys vain pääsisi oikeuksiinsa. Eikä suurta huolta ole, kun esimerkiksi vuokrapelaaja Saku Ylätupa on jo osoittanut, että pelinpyöritys onnistuu Veikkausliigatasollakin Rovaniemellä.

Mitali Savoon

Vielä pari-kolme kierrosta sitten näytti jopa hetken siltä, että HJK:lle löytyy tällä kaudella haastajakin, mutta parin viime kierroksen kompurointi stabiloi tilanteen. Oivallinen tilaisuus mitaleille on kuitenkin nyt KuPS:lla, joka on saanut joukkueensa balanssin kuntoon ja KuPS on sarjakakkosena, vaikka on sekin pelannut alakanttiin. Resursseja vieläkin parempaan on, mutta totta kai Honkavaaran on saatava rivinsä takaisin ojennukseen, kun Salami ja Duah ovat ansaitsemansa rangaistuksensa kärsineet. KuPS on alkukaudesta napsinut pisteitä 1,67 piste/peli tahtiin, mutta sen sekä xGF (maaliodostusarvo tehdyt maalit) ja xGA (maaliodostusarvo päästetyt maalit) arvot ovat sillä vielä tätäkin paremmat. Se tarkoittaa sitä, että jos KuPS pystyy samanlaiseen suorittamiseen jatkossa kuin tähän mennessä, se tulee menestymään vielä paremmin. KuPS:lta löytyy maalintekovoimaa (xGF 1,55), ja jos se saa vain oman päänsä tukittua sinne xGA 0,86 arvoihin, on mitali matkalla Savoon. Mitään syytä epäille ei ole, etteikö hyvänä pukukoppivalmentajana tunnettu Honsu pystyisi joukkuehengen pitämään jatkossakin hyvänä.

Pronssia valmennuksesta huolimatta vai sen ansiosta?

Meidän tämän hetken ennustuksemme pronssille on Inter, voisiko sanoa jopa rumasti valmennuksesta huolimatta. Niin kauan kuin valmentaja ei saa omia tunnekuohujaan aisoihin, ei hän voi sitä pelaajiltaankaan vaatia. Shefki voi olla miten hyvä valmentaja tahansa, sitä emme pysty arvioimaan, mutta kun tunteet saavat hänestä vallan, ei hänestä valmentajana ole mitään iloa joukkueelle – pikemminkin päinvastoin. Inter sen sijaan joukkueena on todella kova nippu. Joukkueen esityksiä alkukaudesta voisi kuvata yhdellä sanalla vaihteleva. Inter saattaa hyvänä päivänä haastaa kenet tahansa (HJK), mutta huonona puolestaan hävitä kenelle tahansa (PS Kemi) – ja juuri näin on tällä kaudella käynyt. Interiltä löytyy maalintekovoimaa (GF  1,73/xGF 1,61), mutta myös omissa kolisee GA 1,00/xGA 1,36. Jos Inter haluaa pysyä tasaisessa taistossa mitaleista, sen tulee saada puolustuspelaaminen parempaan kuosiin. Mahdollisuudet siihen ovat, koska vastustaja laukoo Interiä vastaan keskimäärin vain 3,55 laukausta maalia kohti/peli. Tähän mennessä esityksiin nähden Inter on pelannut aavistuksen yläkanttiin, mutta myös potentiaalia on paljon enempään.

Vuorisen peli- ja testilaboratorio

Alkakauden ylivoimaisesti mielenkiintoisin joukkue on ollut VPS omintakeisella pelitavallaan. VPS on jatkanut siitä, mihin jäi viime kaudella oman pallonhallintapelinsä kehittämisessä. Valmentaja Vuorisella on selkeä oma pelikäsitys ja sitä joukkue noudattaa, vaikka se saa välillä koomisia piirteitä. Toimiessaan se houkuttelee ensin jopa HJK:n ryhmityksen aivan hajalle (pitkittää sitä niin, ettei keskikenttää lopulta olekaan) ja kentän halkaisevat läpijuoksut ovat mahdollisia. Mutta myös päinvastainen on mahdollista. Annetaan alimpana harhasyöttö, josta vastustaja saa laittaa käytännössä tyhjiin tai vielä nolompaa – pistetään pallo itse omiin! VPS:n omalla rankkualueella syöttelyn pitäisi perustua barcelonamaiselle tikitakalle, mutta välillä toteutuksessa epäonnistuu se mihin aito tikitaka perustuu: täsmälleen oikeaan kohtaan annettuun syöttöön, josta pallon vastaanottaja pystyy aina ykkösellä peliä jatkamaan. Kuten graafista näkyy, VPS on RoPSin jälkeen eniten pakkasella ShOGD (maalia kohti laukausten ero) -2,58. Olennaista VPS:n pelitavan ymmärtämisessä on ymmärtää se, että VPS hallitsee kyllä useimmissa peleissään palloa, mutta tekee sitä enimmäkseen omalla kenttäpuoliskollaan. Se tarkoittaa ainakin kahta asiaa: vastustaja ei yleensä tee maalia, kun VPS pitää palloa ja samoin vastustaja ei yleensä pääse ylivoima-/nopeisiin kääntöihin. Sen sijaan VPS hyökkää usein ylivoimatilantein tai nopealla koko kentän puhkovalla syötöllä tai kuljetuksella. On rikkaus, että erilaisia tapoja pelata Veikkausliigassa kokeillaan. Mielenkiintoista tulee olemaan se, miten muut joukkueet toisella ja kolmannella kierroksella tähän reagoivat, kun VPS:n taktiikka ei enää ole kenellekään yllätys. Analyysimme mukaan VPS on tähän mennessä ollut sarjan ”hannuhanhi” ja saanut jopa 6 pistettä enemmän kuin olisi ”ansainnut”, ainakin HJK voiton tuurielementin joukkueen kapteenikin myönsi. Kauden jälkeen olemme viisaampia sen suhteen, onko kyse analytiikan puutteellisuudesta tällaisen pelitavan ymmärtämiseen vai löytääkö VPS paikkansa niukasti mitaleiden ulkopuolelta. Olennaista on myös ymmärtää, että joukkueena VPS on myös melko haavoittuvainen, kun lähes 60% maaleista on yhden miehen tekemiä tai syöttämiä.

Maarianhaminan lyhyt mestaruuskrapula

Mielenkiinnolla odotettiin myös IFK Maarianhaminan mestaruuden jälkeistä kautta. Ja mielenkiintoisestihan se alkoikin, kun avausottelussa sarjanousija  JJK johti jo 10 minuutin pelin jälkeen 0-2. IFK M nousi siinä pelissä ja on osoittanut muutenkin olevansa varteenotettava ylemmän keskikastin joukkue. Aleksei Kangaskolkan johdolla joukkueesta löytyy maalintekovoimaa, mutta menestyksen tulee ratkaisemaan puolustus, joka ei ole lähellekään yhtä pitävässä kunnossa kuin viime kaudella. Lyyski-Kojola toppariparille on tullut muutama totaalinen hutipeli ja sitä tämä joukkue ei kestä. IFK M on tehnyt 1,55 maalia/ottelu ja enempäänkin olisi ollut paikat, mutta mestaruudesta tai edes mitalista ei kannata haaveilla, jos omiin kolisee edes nykyiset 1,27 maalia/peli saatikka xGA 1,57. IFK M on melko omalla paikalla sarjataulukossa jo nyt, vaikka esitykset ovatkin vaihdelleet sekä pelien välillä että pelin sisällä.

Betonipuolustus vai jotain muuta?

Lahti on erikoinen joukkue. Se on tilastojen valossa puolustanut sarjassa HJK:n jälkeen toiseksi parhaiten eli päästänyt vastustajan laukomaan keskimäärin vain 2,45 laukausta maalia kohti/peli. Mutta onko se sittenkään puolustanut hyvin? Kyllä, jos katsotaan päästettyjen maalien suhteen (vain 0,64 maalia/peli), mutta ei, jos tarkastellaan, montako maalia yleensä noilla paikoilla jalkapallossa syntyy. Lahden xGA luku onkin 1,30 ja se tarkoittaa, että Lahden puolustus on jotain muuta kuin betonia ja että se tulee vääjäämättä jatkossa näkymään myös tulostaululla. Hyvä esimerkki tästä voisi olla HJK-peli, jossa HJK tuhri maalipaikkoja ja laukoi puhtaasti ohi, eikä kyse ollut Lahden puolustuksen hyvyydestä. Se, minkä Lahti tekee poikkeuksellisen hyvin, on vastustajien laukausten blokkaukset. Korkeakunnas tekee totta kai kaikkensa todistaakseen meidän olevan väärässä. No, se jää nähtäväksi. Lahti on maalinteon tehokkuudessa sarjan hännän huippuja HIFK:n kanssa ja oletettavaa on, että myös se puoli tilastollisesti tasaantuu, mutta kun samaan aikaan omissa alkaa soida enemmän, on muutos koko joukkueen osalta lievästi negatiivinen.

Isojen odotusten Ilves

Odotukset Ilveksen suhteen nousivat viime kauden huippusuorituksen johdosta, eivätkä ne katteettomia odotuksia olleetkaan. Nyt vain isona erona viime kauteen on, ei Soisalon poissaolo, vaan Tendengin täydellinen hiipuminen. Johtuu se sitten jostain loukkaantumisesta, josta ei ole kerrottu, tai mistä tahansa motivaation hiipumisesta kun huippusiirto ei toteutunutkaan, tämä peluri on kuin varjo viime kaudestaan. Ilveksen onneksi samanaikaisesti Ruben Ayarna on pystynyt koko ajan petraamaan ja on jo tällä hetkellä Ilveksen menestyksen suhteen se avauksen olennaisin pelaaja. Ilveksen pelaaminen Ayarnan kanssa ja ilman on kuin kaksi eri joukkuetta. Ilves on melko lähellä oikeaa paikkaa ajatelleen lopullistakin sarjataulukkoa, mutta jos se haaveilee paremmasta kaudesta, pitää Wissin keksiä äkkiä lääkkeitä puolustuspeliin. Ilves on päästänyt tähän mennessä 1,36 maalia/ottelu, joka on jo paljon, mutta se huolestuttava luku on xGA, joka on peräti 1,66. Ilves tuntuu pelaavan paremmin vierasotteluitaan, ehkä siksi, ettei kukaan siellä odotakaan siltä pallonhallintaa. Eihän Ilves viime kaudellakaan palloa hallinnut, mutta pystyi kuitenkin usein toisella puoliajalla parantamaan omaa peliään. Nyt Wissin pelisuunnitelma on todennäköisesti sama, mutta joukkue ei kykene sen toteutukseen  ja käytännössä kyttää vain vastustajan virheitä ja erikoistilanteita, joissa Tuco onkin ollut tehokas.

Kriisijohtamista Seinäjoelta

Kauden kriisijoukkue on tähän mennessä ollut SJK. Jos tästä valmentajasekoilusta joku haluaa jotain oppia ottaa, kannattaisi ehkä vähentää omien egojen pullistelua ja tehdä enemmän yhteistyötä – lopputuloskin voisi olla seuran ja joukkueen kannalta monin verroin parempi. Jos on johtaminen ollut sekoilua kentän ulkopuolella,  ei voi täysin pisteitä antaa myöskään valmennukselle joukkuehengen rakennuksesta. Ulkopuolisen silmin Facundo olisi pitänyt potkia joukkueesta jo ajat sitten pihalla sekä varsinkin vajeen, joka liittyy häneen pelaajana ja hänen omaan käsitykseensä itsestään pelaajana sekä hänen joukkuehenkeä rikkovan pelityylinsä takia. Tämä kaikki tosin vain tulkintoina peleissä tapahtuneista tilanteista ja niihin reagoinneista. SJK kausi tähän mennessä on ollut odotuksiin nähden iso floppi, mutta olennaista on ymmärtää, että joukkue on vain 6 pistettä hopeasijasta tällä hetkellä, joten kaikki on todellakin vielä aivan joukkueen omissa jaloissaan. Mitään ei ole vielä menetetty ja jo tähän mennessä joukkue olisi pelillisesti itse asiassa ansainnut  5 pistettä enemmän kuin on saanut. Ongelmia on ollut sekä päästettyjen maalien että tehtyjen suhteen. Olennaista, ja ehkä kliseisesti helpompaa, on  laittaa ensin oma puolustus kuntoon. Mikään joukkue ei kestä 1,83 xGA lukuja tai edes 1,50 lukuja, jos tilastoista halutaan pyyhkiä 6-0 HJK-tappio pois kuten varmasti kaikki SJK-laiset haluaisivat. SJK:han on, kuten pallonhallintatilasto varmistaa, pallonhallintajoukkue, mutta tällä kaudella sen pallonhallinta on ollut yksinkertaisesti tehotonta. SJK on edelleen sarjan suurin kysymysmerkki, mutta me uskomme että joukkueen nousu alkaa. Kaikki mahdollisuudet hopealle asti ovat olemassa, mutta mitään merkkejä suunnanmuutoksesta ei vielä ole, valmentaja on myös täysi kysymysmerkki ja siksi ”joudumme” ennustamaan mitäänsanomatonta 8.sijaa vielä tällä hetkellä. On aivan päivänselvää, ettei kyseistä sekoilua joukkueen kanssa olisi tapahtunut Valakarin johdolla. Niin makaa kuin petaa!

Vierastyöläisten Kemi

Jos Veikkausliigaa tällä kaudella haluaa luokitella, löytyy sieltä karkeasti kolmen kerroksen väkeä: HJK on selkeä ylivoimainen kärki, sijat 2.-8. ovat todella tasaiset ja oma luokkansa on sijat 9.-12. Tällä hetkellä sijoitus hännillä on PS Kemi, RoPS, HIFK ja JJK, mutta todennäköisesti se tulee hieman elämään. PS Kemi on yllätyksellinen siirtotyöläisten joukkue ja onnistuessaan pystyy sekä kotonaan että vieraissa kiusaamaan parempiaan. Tilastojen valossa PS Kemi on juuri nyt suorittanut selkeästi yläkanttiin ja odotettavaa on, että pientä pudotusta on edessä. Kemin iso ongelma on puolustus, kun kauden jokaisessa pelissä tähän mennessä xGA on ollut yli kahden (keskiarvo 2,33) ja toteutunutkin vastustajien maalimäärä 1,70. Jos lähtökohtaisesti ottelujen voittaminen vaatii yli kahden maalin tekemistä, ei jalkapallo-ottelujen voittaminen ole helppoa. Olennaistahan tulee olemaan näiden neljän väliset nk. kuuden pisteen ottelut ja niiden lopputulokset. Kemi ei ole vielä voittanut niistä yhtään. Kemillä on kuitenkin paketti sen verran kasassa ja pari huikeaa pelimiestä (Valencic ja Mansally), että mahdollisuudet suoralle selviytymiselle ovat olemassa.

RoPSin tavoitteet kaudella 2018, mutta tuleeko sitä Veikkausliigassa?

Mielenkiintoinen on myös sekä valmennuksellisesti että joukkueen rakennuksen näkökulmasta RoPS. Malinen on valmentajana sekä kokenut 500 liigaottelun kehäkettu että oman persoonansa vanki: hänellä on kaksi eri liigaa meneillään samanaikaisesti. Hän ei tällä kaudella edes haaveile HJK:n, SJK:n, KuPSin tai Interin voittamisesta nuorella joukkueellaan ja keskittyy vain selviytymistaisteluun näitä ”ropsintasoisia” vastustajia vastaan. Näin toimivat menestyjät, mutta siksi RoPSista tilastojen valossa puhuminen on kuin puhuisi kahdesta eri joukkueesta. RoPS on laukaukset maalia kohti tilastosta sarjan hännillä (SHOGD -3,73), mutta siinä varsinkin näkyy kolmen viimeisen ottelun surkeat statsit. Ilman niitäkin vastustaja on ampunut lähes kuusi laukausta RoPS-maalia kohti/peli, niiden kanssa yli 7! Joukkue, joka päästää  yli kaksi maalia per peli, ei voi pärjätä (GA 2,09) ja kun vielä vastustajan maaliodotusarvo on tätä korkeampi (xGA 2,51), ei hyvä heilu RoPSin pukukopissa. Tähän mennessä RoPS on kuitenkin pystynyt päävastustajista voittamaan HIFKiä lukuunottamatta kaikki, joten homma toimii – vielä – Malisen käsikirjoituksen mukaan: pelataan tämä kausi alta pois ja säilytetään sarjapaikka ja joukkueen suoritustavoitteet ovat vasta ensi kaudella!

Mennyt mies ja menneet maalintekijät

Urheilulehden jalkapalloanalyytikot ottivat talvella hampaisiinsa Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän jalkapallovalmentajan, koska hän delegoi valmennustaan eikä johtanut kaikkea itse ja oli jopa lomamatkalla kesken treenikauden. Muurista haukuttiin menneisyyden mieheksi, ei sitoutuneeksi valmentajaksi ja vielä taktiselta osaamiseltaan heppoisaksi. Alakanttiin HIFK:n kausi on tähän mennessä mennytkin.  Valmentajan takia vai hänestä huolimatta, sitä emme pysty vielä sanomaan. Mielenkiintoista HIFK:n vaikeuksissa on se, että takavuosien maalitykkien tähdittämät tähtirinnat ovat sarjan toiseksi tehottomampia maalintekijöitä ja tehneet tähän mennessä vähiten maaleja. HIFK:llä oli varsinkin alkukauden peleissä riittävä määrä maalipaikkoja ottelujen voittamiseen, mutta siihen se ei pallonhallinnasta huolimatta kyennyt. Viimeiset neljä peliä ovat tuottaneet vain alle maalipaikan per peli, joten kyllä nyt katseet kääntyvät myös valmennukseen. Muurinen jos joku on kuitenkin valmentaja, joka ymmärtää sekä taktiikan, resurssien (myös niiden rajallisuuden) että kopin henkisen tilan merkityksen. Ei tuollaisia valmentajatilastoja sattumalta saavuteta, vaikka kuinka olisi ollut käytössä “kultaisia sukupolvia”. Hänen valmennuksessaan pelimiehet eivät mene päästään jumiin. Eri asia on sitten se, jos joukkueen taso vain ei parempaan Veikkausliigassa riitä. HIFK:llä on pian edessään kauden loppusuunnan kannalta tärkeät PS Kemi ja JJK pelit, joten paljon on pelissä.

Veikkausliigapaikka tsägällä?

JJK:ta ovat kaikki ennustaneet sarjan tippujaksi ja eihän noilla saldoilla juuri muuta voikaan ennustaa. Jos joka pelissä tekee keskimäärin tilastollisesti yhden maalin ja päästää kaksi, voi käytännössä voittaa vain tsägällä! Ja tilastollisesti vain noin 15 prosenttia peleistä päättyy ”aivan väärän joukkueen voittoon”. Tähän mennessä pelatuista 67 Veikkausliigan pelistä 6 on päättynyt “aivan väärän joukkueen voittoon” ja toiset 6 osin “pelinvastaisesti”. Ja tämä on siis aivan normaalia ja toisaalta juuri urheilun suola. JJK:n uskottavuuden kannalta Ilves-voitolla, joka muuten oli enemmän kuin ansaittu, sekä PS Kemi että KuPS tasapeleillä oli iso merkitys. Ja ehkä ne antavat siinä mielessä oikeampaa kuvaa myös joukkueen ”suorittamisen tasosta”, että nyt avainpelaajat ovat olleet käytössä. Silti kovin ruusuista tulevaisuutta kettupaidoille ei voi Veikkausliigassa ennustaa. Ja samalla tavalla kaikille muillekin joukkueille tulee jaksoja jolloin tulee vain selviytyä vähemmän optimaalisilla avauskokoonpanoilla. Näistä jaksoista ja peleistä selviytyminen saattaa tehdä ratkaisevan eron lopulliseen sijoitukseen sarjataulukossa.

Categorised in: Uncategorized

This post was written by Juska