Puolivälierät MM-kisoissa

July 5, 2018 5:17 pm Published by Comments Off

Puolivälierät MM-kisoissa

MyCoazh ennusti neljännesvälierissä 7/8 jatkoon menijästä oikein mutta onnistui haarukoimaan täsmälleen oikean lopputuloksen vain kahdessa pelissä. Maalin verran mentiin ohi neljässä ennustuksessa. Nämä siis ennen peliä ennustuksina. Pelinaikainen ennustaminen ensimmäisen puoliajan jälkeen on astetta helpompaa. Ja niin kuin blogin lopuksi totesimme, tässä vaiheessa tällaisessa turnauksessa tulee vielä yksi iso yllätys: no, se oli sitten niin iso yllätys, ettemme mekään sitä pystyneet ennakoimaan. Huomionarvoista on myös se, että MyCoazhin joukkuekohtaisen Scoren mukaan Venäjää lukuunottamatta kaikilla jatkoon selviytyneillä joukkueilla oli ennen tätä neljännesvälieräottelua parempi MC Score, kuten näkyi edellisen blogin twiitti-kuvasta.

Kuva: päivitetty MyCoazh Score listaus puolivälieräjoukkueista

image

Miksi Venäjä pystyi voittamaan Espanjan? Espanja luotti tiki-takaansa, mutta unohti, että voittaakseen jalkapallo-ottelun täytyy myös murtautua viimeisellä kenttäneljänneksellä. Moni on kehunut voitosta Venäjän kurinalaista joukkuepuolustamista ja ylistänyt heidän valmentajaansa. MyCoazhin tulkinnan mukaan Venäjä kyllä pelasi hyvin Espanjan vahvuuksia pois, mutta suurempi syyllinen löytyi toiselta suunnalta: Espanjaa olisi auttanut, jos heillä olisi ollut valmentaja penkin päässä tekemässä joitain päätöksiä ja muutoksia, mutta Hierro ei siihen pystynyt. Kun Espanja voitti EM- ja MM-kultaa ”kultaisella sukupolvellaan”, joukkue pelasi huipputiki-takaa ja heillä oli sen lisäksi heittää ottelun viime hetkille nopeita jalkoja haastamaan vastustajan väsyneitä puolustajia. Nyt Espanjan playmakerina toimi Isco, jolla oli koko ottelussa 132 syöttöä, joista suurin osa vain pallon siirtelyä ja vielä useimmiten alaspäin. Hänellä oli vain kaksi onnistunutta aidosti murtavaa syöttöä! Ei olisi ikinä tapahtunut Xavin eikä edes Iniestan kanssa. Iscosta ei vain ole näiden kahden legendan veroiseksi pelaajaksi. Venäjä puolusti hyvin, mutta suurin syyllinen löytyy Espanjan liitosta, joka erotti päävalmentajan kaksi päivää ennen MM-kisaturnausta ja jätti tilalle ex-topparin, jolla ei ollut valmennuksellisesti joukkueelleen mitään annettavaa. Espanja ja Saksa sortuivat molemmat tässä turnauksessa samanlaiseen hitaaseen, tehottomaan pallonhallintaan ja molempien suurin virhe oli jälkikäteen ajatellen luottaa liikaa vanhoihin staroihin.

Kuva: Espanjan playmaker Iscon ResultsPage pelissä Venäjää vastaan: periaatteessa huippustatsit, mutta kun katsotaan dataa tarkemmin peliä eteenpäin vieviä syöttöjä vain muutamia ja murtaviakin vain kaksi Espanjan pelintekijällä!

image

Ranska voitti lopulta Argentiinan 4-3 ja vaikka Argentiina pystyi tekemään kolme maalia, silti Ranskan peli vakuutti. Todennäköisesti tosin Uruguay ei tule antamaan samanlaisia tiloja vastahyökkäyksille kuin huolettomasti pelannut Argentiina. Messin MM-kisat olivat todennäköisesti tässä, mutta uusia tähtiä syttyy kuten Mbappe. On vaikea uskoa, että kyse on vain 19-vuotiaasta pelaajasta.

Kroatia voitti Tanskan pelissä, josta ennustimme vähämaalista. Neljän pelatun minuutin jälkeen tilanne oli jo 1-1! Sen jälkeen nähtiinkin kahden huippumaalivahdin taistelu, joka huipentui 6 rangaistuslaukauksen torjuntaan, mutta lopulta Rakitic sinetöi Kroatian pääsylipun seuraavalle pudotuspelikierrokselle. Kuten mainitsimme Kroatia ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin mitä 3-0 Argentiina voitto antoi uskoa.

Brasilia ei antanut mitään mahdollisuuksia Meksikolle ja vei pelin vakuuttavasti 2-0. Brasilian kärki Gabriel Jesus ei osu mistään ja kaikista maailman jalkapallon pelaajista Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva haluaisi leikkimielisessä kyselyssä juuri hänet pelaamaan Huuhkajiin? Neymar on omalle joukkueelleen kaikki kaikessa, vaikka meemit hänen kieriskelyistään valtaavat somekanavat. Voitto tuli, mutta myös iso takaisku, kun Casemiro otti toisen keltaisensa ja joutuu huilaamaan puolivälierän Belgiaa vastaan.

Kuva: Brasilia ei jättänyt Meksikolle mitään palaa puolivälieräottelussa

image

Japani yritti parhaansa mukaan horjuttaa Belgiaa, mutta lopulta Belgia otti kuin ottikin viime hetken maalillaan 3-2 voiton. Belgialla oli nyt pelissä paljon ongelmia ja se johtui vain ja ainoastaan siitä, että Japani oli sen niin hyvin scoutannut. Jos 0-2 tappioasemasta nousu ei entisestään vahvista Belgian joukkuetta niin mikä sitten. Tosin eihän tämä hyvää kuvaa anna heidän puolustamisestaan, tilannehan oli aivan sama kaksi vuotta sitten EM-kisoissa. Voittomaali puolestaan oli oppikirjamateriaalia siitä, miten tällainen tilanne pitää pelata, ja miten ei missään nimessä pidä pelata riippuen katsantokannasta. Olennaista nopeassa kontrassa oman pään kulmapotkusta oli pallottoman kärjen Lukakun kaksi tekemistä: ensin juoksu jolla vietiin mukanaan vastustajan toppari ja sitten vielä pallon päästäminen jalkojen välistä paremmassa paikassa olleelle Chadlille. Huikea maali! Hetken näytti pelissä, että Belgia on taktisesti täysin aseeton Japania vastaan, mutta pörröpää Fellainin vaihdon jälkeen alkoi tapahtua. Jälleen voidaan ylistää valmennusta, kun molemmat vaihtopelaajat onnistuivat maalinteossa.

Kuva: Japanin tarkkuus herpaantui neljännesvälierässä Belgiaa vastaan 12 sekunnin ajaksi ja se riitti, kuvassa voittomaalin syöttöketju (Sequence)

image

MM- tai EM-kisaturnauksessa menestymisreseptiin liittyy MyCoazhin analyysien perusteella ainakin viisi seikkaa: ensinnäkin tietysti auttaa, jos on kilpailukykyinen joukkue, jossa jokaisella on selkeät roolit, joissa he viihtyvät! Toiseksi pitkässä turnauksessa peluutuksen, levon ja palautumisen merkitys korostuu ja totta kai jälleen auttaa, jos jokaiselle pelipaikalle on hyviä korvaavia pelaajia. Aikaisemmin Saksa oli ylivertainen omassa tieteellisessä lähestymisessään turnausvalmennukseen, nykyisin muut ovat selvästi ottaneet Saksan etumatkan kiinni. Nyt kun dataa saa ihan virallisestikin käyttää vaihtopenkillä (ainahan sitä on käytetty, mutta aikaisemmin vain salassa), myös sillä tehdään joukkueiden välillä eroja. Tässäkin Saksa oli aikaisemmin ylivertainen, mutta nyt esimerkiksi Englanti näyttää menneen jo heittäen ohi. Neljäs olennainen erottava seikka on ollut voittavien joukkueiden selkeä pelitapa ja kyky muuttaa taktiikkaansa pelin aikana, jos perustekeminen ei ole tuottanut toivottavaa tulosta. Se on voinut olla espanjalaisten käyttämä nopeiden kärkien ja laitojen käyttö, saksalaisten pelin suoraviivaistamista selkeän target-pelaajan muodossa. Viides erottava tekijä on aina ollut kliininen viimeistelijä – ilman maaleja ei voi voittaa ja joillekin se maalintekeminen vain vaikuttaa olevan helpompaa kuin toisille. Ehkä tämän voisi laventaa niin, että avainpelipaikoille pitää löytyä maailmanluokan pelaajia (viimeistelijä, pelinrakentaja ja maalivahti)?

Viimeisessä parissa Ruotsi ja Sveitsi mittelivät paremmuudestaan etukäteen ajatelleen tiukimmassa neljännesvälieräparissa. Sveitsillä oli pari pahaa poissaoloa korttitilin täyttymisen johdosta ja Ruotsi oli taattu Ruotsi. Tämän pelin MVP oli Forsberg, joka viimeisteli vastustajan puolustajan kautta ottelun ainoan maalin. Lähellä oli myös toinen maali ottelun aivan viime sekunneilla, kun Olsson oli läpiajossa, mutta VAR tarkastuksen jälkeen rankkari peruttiin vain vapariksi, koska rike oli sattunut jo boxin ulkopuolella.

Kuva: Ruotsilla pelissä 412 Actions (kun peleissä keskimäärin niitä on 600). Aina ei siis tarvita pallonhallintaa ottelujen voittamiseen

image

Puolivälierät jäljellä. Mitä voidaan sanoa näistä pareista? Uruguay ja Ranska mittelöivät paremmuudesta ensimmäiseksi ja tärkein kysymys on uruguaylaiskärki Cavanin pohkeen kunto. Eikä hyvältä vaikuta! Ilman Cavania Uruguayn mahdollisuudet tippuvat rankasti. Ranska väläytti hyökkäysarsenaaliaan pelissä Argentiinaa vastaan, mutta ei ollut puolustussuuntaan kovin vakuuttava. Cavanin kanssa Uruguayn MC Score on 8,35 ja Ranskan 8,30, mutta numerot kääntyvät toisinpäin ilman Cavania ja vielä kohtaisen selvällä marginaalilla. Molemmat ovat tässä turnauksessa tehneet keskimäärin 1,75 maalia/peli, mutta Uruguay olisi maaliodottaman mukaan voinut tehdä enemmänkin ja Ranskan maalimäärässä on xGF mukaan hieman ”ilmaa”. Suurin ero on kuitenkin puolustuksessa: siinä missä Uruguay on päästänyt vain yhden maalin koko turnauksessa, Ranska on päästänyt nyt viime pelin 3 omiin menneen jälkeen keskimäärin yhden per peli. Ja Uruguayn xGAkin on vain 0,56. MyCoazh ennakoi, ettei Cavani pysty pelaamaan ja se kääntää ennakkoasetelmat Ranskan puolelle. Uruguay on kuitenkin turnauksen paras joukkue puolustussuuntaan ja ennenkin on Suarez pystynyt tekemään taikoja lähes yksin niin hyökkäyksessä, puolustuksessa kuin vastustajan olkapäässäkin. MC ennustaa Ranskan 0-1 voittoa.

Toisessa puolivälierässä ottavat mittaa toisistaan turnauksen kaksi iloisimmin hyökkäävää joukkuetta Brasilia ja Belgia. Belgia on tehnyt käsittämättömät kolme maalia per peli tässä turnauksessa tähän mennessä ja kuten edellisessä blogissa totesimme luvussa ei ole yhtään ilmaa. Brasilian saldo on ollut ”vain” 1,75, mutta heidän xGF on peräti 2,69, joten MC:n mukaan he olisivat voineet tai heidän olisi pitänyt tehdä myös lähes kolme maalia per peli. Eroja on myös joukkueiden puolustuksessa: siinä missä Brasiliaa vastaan on tehty tässä turnauksessa vasta yksi maali, on Belgia päästänyt keskimäärin maalin joka ottelussa. Ja jos päästettyjä maaleja verrataan xGA-lukuihin, voidaan todeta, että Brasilialla on tähän mennessä ollut turnauksen paras puolustus (0,44) ja Belgialla vain kohtalainen xGA 1.19. Mikä on MC:n ennustus tästä ottelusta? Brasilian MC Score on 8,75 ja Belgian 8,55. Kaikki odottavat pelistä maali-iloittelua, kun vastakkain on kaksi turnauksen parasta maalintekijäjoukkuetta, mutta tuleeko sellaista? Me ennustamme, ettei tule. Tämän ennustuksen voi toki romahduttaa aikainen maali pelissä, mutta muutoin ennustamme Brasilialle 2-1 voittoa.

Kolmannessa puolivälierässä MM-kisojen rankkaripeikkonsa Gareth Southgaten johdolla kukistanut Englanti pelaa turnauksen kurinalaisinta puolustusta vastaan. Onkohan edelleen niin, että väki ei usko Ruotsiin? Pitäisi uskoa, niin kuin olisi pitänyt jo viime kierroksellakin. Ruotsi on tehnyt puolitoista maalia per peli ja sen xGF on jopa vähän tätä korkeampi, mutta varsinkin sen joukkuepuolustaminen vakuuttaa: vain kaksi päästettyä maalia (0,50/peli) ja xGAkin 0,88. Englannin hyökkäyspelin tehot ovat olleet täysin Harry Kanen (rankkareiden) varassa. He ovat tehneet 2,5 maalia per peli, mutta MyCoazhin mukaan heidän xGF on vain 1,81. Englanti on päästänyt tasaisesti maalin joka ottelussaan ja heidän xGA on 1,19. Joukkueiden MyCoazh Scoret ovat Ruotsilla 8,23 ja Englannissa 8,55. Englannin pelaaminen edellisessä ottelussa Kolumbiaa vastaan johtoasemassa ei tosin todellakaan vakuuttanut. He antoivat ottelun hallinnan täysin Kolumbialle eivätkä pystyneet purkamaan painetta, joka sitten lopulta johti Kolumbian tasoitukseen. Englannin keskikentän ja kärkien pitäisi pikku hiljaa herätä pelaamaan, tai kohta kisat ovat jo ohi. MyCoazh ennustaa tästä parista Englantia jatkoon niukalla 0-1 voitolla.

Miten pitkälle MM-kisoissa voi mennä (pelkästään) kotiyleisön tuella? Vai pitääkö alkaa uskomaan maailmanpoliittisiin selityksiin menestyksen takana? Ehkä keskitymme nyt kuitenkin analysoimaan vain esityksiä pelikentällä. Tässä vaiheessa turnausta ei enää yllätyksille ole tilastollisesti sijaa. Venäjä on edelleen MyCoazh Scoren mukaan selkeästi heikoin jatkossa oleva joukkue 7,70 ja heidän puolivälierävastustajallaan Kroatialla Score on 8,25. Venäjä on tehnyt tässä turnauksessa 2,5 maalia/peli (jos edellisen ottelun ratkaissut rankkarimaali lasketaan myös mukaan), mutta luvussa on noin maalin verran ilmaa. Heidän xGF on vain 1,69. Päästetyt maalit kuvastavat peliä paremmin: toteutuneet 1,25 ja xGA 1,06. Kroatian tehdyissä maaleissa on myös ilmaa lähes saman verran kuin Venäjällä: 2,25 ja 1,69, mutta päästetyt maalissa piilee salaisuus. He ovat päästäneet vain kaksi maalia (0,50) tähän mennessä turnauksessa, mutta heidänkin xGA on peräti 1,31. Onko pelillisesti odotettavissa Venäjä – Espanja otos2? Kyllä varmaan pelin ison kuvan kannalta, mutta eron tekee se, että Kroatialla on sekä pelote boxin sisällä (Mandzukic) että liuta kaukolaukauksiin kykeneviä pelaajia. Ottelun todennäköisimmät lopputulokset ovat 0-1 tai 1-2 Kroatialle, riippuen siitä pystyykö Dzyuba tekemään yhtä. Me uskomme jälkimmäiseen ja 1-2 lopputulokseen.

MyCoazhin tekemät ennustukset perustuvat siis tehtyihin pelianalyyseihin. Tärkeimmät KPIt (Key Performance Indicators) ovat MyCoazh Score (arvosana), Activity (pallokosketukset), GD (maaliero), xGD (maaliodottamien mukainen maaliero), OFF1/4+ (hyökkäysalueen onnistuneet suoritukset) ja DEF1/4 – (puolustusalueen virheet). Kerrottakoon, että MyCoazhin xGD korreloi tällä hetkellä toteutuneisiin GD:iin 0.75 kun esimerkiksi tunnetun futisanalyytikon 11@11:n vastaava korrelaatioluku on 0.62. Viikonlopun jälkeen olemme taas viisaampia sen suhteen,+ tuliko yllätyksiä vai ei, me emme niihin enää usko, mutta tulevaisuuden ennustaminen – sehän se on ennustamisesta kaikkein vaikeinta.

Categorised in: Uncategorized

This post was written by Juska