Jalkapallon MM-kisat 2018 ja MyCoazh

July 1, 2018 11:13 am Published by Comments Off

Jalkapallon MM-kisat 2018 ja MyCoazh

Jalkapallon kiistanalaiset MM-kisat Venäjällä ovat edenneet jo pudotuspelivaiheeseen. MyCoazh on ollut kiireisenä tehden analyysejä alkusarjan peleistä ja on nyt valmis ennustamaan, mitkä joukkueet etenevät puolivälieristä jatkoon. Alkusarjan suurin yllätys oli tietysti Saksan jääminen omassa lohkossaan viimeiseksi. Se sinetöi todennäköisesti Saksan kultaisen sukupolven maajoukkuepelit ja varmasti Joachim Löwin menestyksekkään päävalmentajakauden. Saksa ei pelannut huonosti, mutta olisi kaivannut maalintekijää. Tuleeko kenelläkään mitään nimeä äkkiseltään mieleen?

Eilen ehdittiin jo pelata kaksi ensimmäistä neljännesvälieräottelua, joista Uruguay – Portugal ja Ranska – Argentiina -pareista jatkoon menivät Uruguay ja Ranska. Odotetusti, sanoisimme, vaikka kukaan ei varmastikaan osannut odottaa 4-3 maali-iloittelua! Mekin ennustimme vain 2-1 voittoja. Ranska joukkueena vakuutti sekä taktisesti että pelillään, ja erityisesti MVP Mbappe, jonka räjähtävät liikkeet olivat aivan liikaa Argentiinan hitaalle mutta kankealle puolustukselle.

Kuva: Mbappen Results Page pelistä Argentiinaa vastaan: Score 10, Activity eli pallokosketukset 46, joista kaksi maalia, 3 (!) varoitusta vastustajalle ja yksi vaarallinen vapari rankkualueen rajalta

image

Olemme siis analysoineet kaikki MM-kisojen alkusarjan pelit, ja sen johdosta meillä on kaikille joukkueille MyCoazh Score eli arvosana, joka kuvastaa joukkueen peliä. Sen lisäksi olemme laskeneet MyCoazh xGs eli maaliodotteet jokaisesta pelistä. Kaikki ennustukset on tehty pelkästään näiden pohjalta. MCScoreen vaikuttaa tietysti myös se, minkä tason vastustajia vastaan joukkueet ovat alkusarjassa pelanneet. MyCoazhin xGs ja toteutuneet maalit (Gs) korreloivat alkusarjan jälkeen 0.59. Kerrottakoon vertailun vuoksi, että tunnetun keskieurooppalaisen futisanalyytikon 11tegen11:n xGs korreloivat toteutuneiden maalien kanssa 0.57 ja puolestaan MC:n ja tegenin xGs keskenään 0.91. Kyse on pienistä painotuseroista sen suhteen, miten maaliodottamaa lasketaan. Ranskan MyCoazh Score oli alkusarjan jälkeen 8,40 ja Argentiinan 8,00 ja puolestaan toisen pelin parin Uruguayn 8,53 ja Portugalin 8,10. Alkulohkoista jatkoon menneiden joukkueiden MCScoret twiittasimme jo ennen pudotuspelien alkua @MyCoazh Football Twitter-tilillä.

Kuva: MM-kisojen pudotuspelijoukkeiden MyCoazh Scoret

image

Tänään tulessa ovat Espanja ja kotijoukkue Venäjä, sekä toisessa parissa Kroatia ja Tanska. Kukaan ei odottanut Venäjän joukkueelta mitään, mutta hyvien alkupelien ansiosta joukkue pääsi jatkoon, vaikka hävisi alkusarjan viimeisen pelin jo rumasti 0-3. Espanja tulee pitämään palloa ja jauhamaan tiki-takaa ja Venäjä kyttää erikoistilanteita tai nopeita vastahyökkäyksiä, joita varsinkin keskityksissä pelataan lähes kaksimetriselle kärkipelaajalle Dzyuballe. Espanjan topparipari oli jo pari vuotta sitten EM-kisoissa suurissa vaikeuksissa, ja tuskin sitä nopeutta iän myötä on lisää tullut. Mitään epäselvyyttä ei jatkoonmenijästä tässä parissa kuitenkaan ole, kun Espanjan MCScore on 8,60 kolmanneksi paras kaikista ja Venäjän puolestaan 7,67 huonoin jatkoon menijöistä. Esimerkiksi Saksalla se oli 8,30. Ennustamme 2-0 voittoa Espanjalle.

Kroatiaa on myös hypetetty Argentiina-voiton jälkeen ja ehdoton ennakkosuosikki se onkin Tanskaa vastaan. Kroatia on voittanut vakuuttavasti, mutta tulokset hieman imartelevat sitä varsinkin puolustamisen suhteen. Kroatian keskikenttä on kuitenkin edelleen yksi maailman parhaista. Kroatian MCScore on 8,27 ja Tanskan 7,80, mutta uskomme sen riittävän vain 1-0 voittoon. Tanskan hyökkäyspeli on käytännössä täysin Eriksenin varassa.

Turnauksen tähän mennessä vakuuttavinta peliä on esittänyt kotikisoissaan nöyryytetty Brasilia, vaikka se jäikin avauspelissään Sveitsiä vastaan tasapeliin. Se saa pudotuspeleissä vastaansa Meksikon, joka ei millään mittarilla ole heikko vastustaja, voittihan se ensimmäisessä ottelussaan hallitsevan maailmanmestarin Saksan. Meksiko pelaa kuin Chile, jonka piti olla näiden kisojen mitalisuosikki. Meksikon peli perustuu korkeaan karvaukseen ja paineenantoon, ja näistä riistoista tehtyihin nopeisiin vastahyökkäyksiin. Saksa oli tämän pelityylin kanssa avauspelissä suurissa vaikeuksissa. Peli Ruotsia vastaan, jonka Meksiko puolestaan hävisi 0-3 osoitti, miten pulassa he ovat, kun joutuvat pallonhallintapeliin ja itse rakentamaan peliä. Brasilian MCScore on 8,87 ja Meksikon 8,20. Pieni yllätysmahdollisuus on, mutta se on häviävän pieni varsinkin, kun joukkueet tuntevat toisensa niin hyvin. Brasilialla on jokaiselle pelipaikalla useita huippupelaajia, mutta kyllä heidänkin peliinsä vaikuttaa se, että Marcelo loukkaantui. Häntä luovempaa ja hyökkäävämpää laitapakkia ei maailmassa vain yksinkertaisesti ole. MC ennustaa Brasilialle 2-1 voittoa.

Kuva: Turnauksen paras joukkue on tähän mennessä ollut Brasilia. Tässä heidän Results Page pelistä  Serbiaa vastaan: joukkueen Score 9,2, Activity 763 ja yksistään Neymarilla 120 pallokosketusta!

image

Belgia on puolestaan esittänyt turnauksen iloisinta hyökkäyspeliä, ja se on tehnyt tähän mennessä turnauksessa eniten maaleja. Olennaista tuossa maaliluvussa on se, että siinä ei ole yhtään ”ilmaa” eli Belgian GF (tehtyjen maalien keskiarvo) on 3,00 ja xGF (maaliodottama) on 3,17. Kärjessä ovat viilettäneet Romelu Lukaku, joka on osunut ja viimeistellyt kliinisesti, ja turnauksen tuhlaripoika Michy Batshuayin, joka ei Tunisiaa vastaan pelissä meinannut osua mistään. Sitten pelissä Englantia vastaan tuulettaessaan pelikaverinsa maalia hän “akuankkamaisesti” osui – pallolla tolpan kautta omaan päähänsä! Belgia tulee murjomaan rumat lukemat myös Japania vastaan, vaikka Japani kurinalaisesti joukkueena puolustaakin. Belgian MCScore on 8,60 ja Japanin 8,10. MC ennustaa 3-1 lopputulosta.

Kukaan ei oikein ole ottanut tosissaan Ruotsia tähän asti, vaikka se on pudottanut karsinnoissa kisoista jalkapallon suurmaista Hollannin ja Italian ja nyt kisoissa Saksan. Syytä olisi, koska mikään näistä ei ole tapahtunut sattumalla tai “hannuhanhimaisella” onnella. Joukkue pelaa ehkä koko turnauksen kurinalaisinta peliä ja ainakin toteuttaa omaa pelisuunnitelmaansa orjallisesti, kun sooloilija-Zlatan jätettiin tai jäi pois maajoukkuekuvioista. Ehkä hienointa on ollut seurata kaiken somehässäkän ja kentällä tapahtuneen viime hetken Saksalle häviön jälkeen joukkueen tekemistä sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Aika moni muu maajoukkue olisi kokenut kolahduksen tai jopa romahtanut tuollaisesta tappiosta ja varsinkin asiattomasta twitter-huutelusta, tai paremminkin ahdistelusta, joka kohdistui ratkaisevan vaparin aiheuttaneeseen Jimmy Durmaziin.  Tämä joukkue käänsi nekin molemmat voitokseen. Durmaz oli muuten se pelaaja, joka ratkaisi kaksiosaisen jatkokarsinnan Italiaa vastaan, jotta Ruotsi yleensä pääsi koko kisoihin. MyCoazh uskoo Ruotsin etenevän kivenkovaa Sveitsiä vastaan 1-0 voitolla jatkoon. Sveitsi on myös todella hyvä joukkue, jossa on muutama aivan maailman kärkipelaaja, mutta BlåGul vie taktisella osaamisellaan ja kurinalaisuudellaan voiton. Joukkueiden MCScoret ovat 8,20 ja 8,17, joten erittäin tasainen peli on joka tapauksessa luvassa.

Viimeinen puolivälieräpari on Kolumbia – Englanti ja kukapa olisi voinut uskoa tämänkin vielä näkevänsä: MM-kisojen pudotuspelivaihe menossa ja Englanti kisoissa ja Saksa kotimatkalla. Englannissa kritisoitiin voimallisesti U21:sten kanssa vahvaa tulosta tehnyttä päävalmentaja Gareth Southgatea, kun hänet nimitettiin maajoukkueen peräsimeen. Jokohan nyt olisi aika myöntää, että kyse on osaavasta valmentajasta ja ennen kaikkea nykyaikaisesta valmennuksesta. Englannin uuden sukupolven valmentajat Southgate ja naisten peräsimessä sittemmin ryvettynyt Mark Sampson erottautuvat kahdella tavalla: he ovat vahvoja ihmisjohtajia ja osaavia datan hyödyntäjiä. Naisten valmentaja tosin oli vähän liiankin läheinen valmentaja joillekin pelaajilleen ja sai potkut sen ja muutaman muun epäasiallisuuden takia. Tulos on sielläkin puolella ollut resursseihin nähden erinomaista. Englannin MCScore on 8,67, toiseksi paras tällä hetkellä näissä kisoissa, ja Kolumbian 7,97. Kolumbia varmisti jatkopaikkansa vasta alkusarjan viimeisessä ottelussa ja siinäkin osin Senegalin taktisen naiiviuden takia. Senegal luotti siihen, ettei sen tarvitse voittaa kyseistä peliä, eikä takaiskumaalin jälkeen pystynyt enää synnyttämään tarvittavaa kiriä. Lisäksi vaikuttaa siltä, että viime kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu James Rodriguez ei pysty loukkaantumisten takia ainakaan 100-prosentin peliin, ja toisaalta taas Harry Kane näyttää matkaavan kohti maalikuninkuutta. Ennustamme Englannille 2-0 voittoa.

Viime EM-kisoissa pystyimme ennakoimaan puolivälieräparien voittajat 6/8 oikein ja oikean lopputuloksen 3 pelissä. Maajoukkueiden analysoinnissa on vain se tilastollinen ongelma, että pelejä karttuu niin vähän. Turnausmuotoisissa kilpailuissa tässä vaiheessa usein tapahtuu vielä yksi suuri yllätys. Me uskomme, että suurimmalle osalle se olisi jo Ruotsin voitto Sveitsistä, mutta muutaman päivän sisällä tiedämme.

Categorised in: Uncategorized

This post was written by Juska