Ennuste Veikkausliigan lopullisista sarjasijoituksista

August 18, 2017 2:16 pm Published by Comments Off

Veikkausliigan lopulliset sarjasijoitukset – ennuste 22 pelatun kierroksen jälkeen

Joskus kannattaisi uskoa vain lukuja, eikä selitellä niitä näitä. Olemme tehneet omat ennustuksemme Veikkausliigan lopullisista sarjasijoituksista 6, 11, 17 ja nyt 22 pelatun kierroksen jälkeen eli viimeisimmän nyt kun kaksi kolmasosaa kaudesta on pelattu. Ensimmäinen ennuste kuuden pelatun pelin jälkeen korreloi nykyisten pisteiden kanssa 0.83 ja 17 pelin jälkeen jo 0.96 korrelaatiolla, mutta mehän olemme kiinnostuneita vain siitä, miten hyvin ennustuksemme korreloivat lopullisten sijoitusten ja pisteiden kanssa. Puolenvälin krouvissa asiasta ilmestyi juttu myös Lari Vesanderin kirjoittama juttu Urheilulehteen otsikolla Väärin pelattu. Sinällään Väärin voitettu! -otsikko olisi kuvannut asiaa ehkä vielä paremmin. Pelata kun ei voi sinällään väärin tai oikein,  vaan ainoastaan eri tavalla ja lopputuloshan tai peli sen lopulta osoittaa kumpi on pelannut ”oikeammin”, paitsi tietysti silloin kun väärä joukkue voittaa ;)

Kuva: Yhteenvetoennusteista 6, 11, 17 ja x33 pelatun ottelun jälkeen sekä välissä myös ennuste 22 tämänhetkisen piste/peli tahdin mukaan lasketuista lopullisista pisteistä

image

Ennustukset ovat tehty tehtyjen analyysien pohjalta. Jokaisesta Veikkausliigan pelistä (tähän mennessä 132) on tehty MyCoazh-pelianalyysi, jossa kaiken muun datan lisäksi on myös laskettu xGs eli molempien joukkueiden maaliodottamaa. MyCoazhin tapa laskea maaliodottama ottaa laskennassa huomioon laukaisupaikan lisäksi maali-/laukaisupaikan laatutekijöitä (vedon suuntautuminen, vastustajien sijoittuminen ja paine) ja se on kalibroitu lähes 1 000 analysoidun futispelin avulla. Seuraava askel on alkaa laskea xGs-lukuja pelaajakohtaisesti, koska niissä on tunnetusti vaihteluja. Tässä Veikkausliiga-aineistossa toteutuneet maalit ja xGF-luvut korreloivat 0.82 vahvuudella. Edelleen 80-prosenttisesti pelit päättyvät siinä pelissä paremman joukkueen voittoon ja joka viides peli maaliodottamien vastaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun kaikki joukkueet ovat pelanneet 22 peliä, jokaisella joukkueella on keskimäärin kaksi koti- ja kaksi vieraspeliä, joiden lopputulos on ollut osin tai täysin maaliodottaman vastainen. Se on käytännössä se ”onnen vaihteluväli”, jota jääkiekossa voidaan seurata PDO-tunnusluvulla (torjuntaprosentti + maalintekoprosentti).

Jalkapallossa PDO ei toimi yhtä hyvin kuin jääkiekossa tai salibandyssä, koska laukauksia maalia kohti on peleissä niin vähän, mutta kyllä sillä pystyy osin näkemään minkä joukkueen suorittamisessa on ilmaa ja mikä on ollut huono-onninen. Tällä hetkellä paras PDO-luku on odotetusti HJK:lla 114 ja huonoin HIFK:lla 89, heikko se on myös odotetusti JJK:lla 95. Näiden välissä Lahti, Ilves ja KuPS ovat vähän yli 100:n mutta lähellä (ovat siis oikealla paikalla tällä hetkellä sarjataulukossa?), kun taas SJK on 96:ssa, joten tämän mukaan odotettavaa on edelleen, että he nousevat. Lopuista joukkueista RoPSin ja Kemin PDO:t ovat 105 ja 103, joten PDO:n mukaan näille voisi odottaa pientä tiputusta. Interin ja IFK M:n vähän yli 90:n olevat luvut ehkä sitten osoittavat eniten PDO:n rajallisuutta ennustavana mittarina jalkapallossa.

Kuva: MyCoazh-analyysi pelistä Ilves – HIFK 4-3

image

Jalkapallossa puhutaan paljon pelitaktiikasta tai -tavasta esimerkiksi ryhmitysten muodossa, millä joukkueet todennäköisesti pelaavat tai aloittavat. Paljon olennaisempaa on kuitenkin se, mikä peliryhmitys on todellisuudessa eri pelinvaiheissa: varsinkin pelinrakennuksessa mutta myös puolustuksessa ja tilanteenvaihdoissa. Pelissä on pallollisia kosketuksia yhden joukkueen näkökulmasta keskimäärin 500-900 ja pallo vaihtaa omistajaa pelin aikana 200-300 kertaa. Tästä on mahdollista saada syöttökarttoja toteutuman suhteen (PassMaps) sekä karttoja mistä kohtaa kenttää tilanteenvaihdot tapahtuvat.

Kuva: VPS-Lahti –pelin VPS:n katkot, pelinavaukset, keskitykset ja laukaukset

image

Melko vähälle huomiolle jää myös yksittäisen pelaajan merkitys joukkueessa tai suorittamisessa. Ehkä siksi, että koetaan, ettei yksittäisen pelaajan suorittamista oikein voida arvioida. Urheilulehti lätkäisee jokaiselle pelaajalle arvosanan 4-10 analyytikon (=kokeneen toimittajan) arvion mukaan. Veikkausliigan virallisen tilastoyhteistyökumppanin venäläisen Instatin Instat-index on yksi tapa kuvata tätä, mutta sen logiikasta ei yhtiö anna tarkempaa tietoa. Kummastusta herättää se, että Instat-index on eri joukkueissa tai eri pelipaikoilla samanlaisella suorittamisella lähtökohtaisesti eri.

MyCoazh antaa sekä koko joukkueen suorittamisesta että yksittäisten pelaajien suorittamisesta arvosanan (Score 4-10), joka perustuu todellisiin tapahtumiin eikä mielikuvaan pelaajasta. Peruslähtökohta on, että onnistunut suoritus parantaa arvosanaa ja epäonnistunut heikentää sitä ja myös aktiivisuudella on merkitystä. Onnistuneen syötön lisäksi annetaan pelaajalle ylimääräistä plussaa ratkaisevista murtossyötöistä tai syötönkatkoista ja miinusta jos hänen vartioimansa pelaajansa esimerkiksi tekee kulmapotkusta maalin tai vastustaja saa hyvän maalipaikan juuri tämän pelaajan harhasyötön takia. Itse syöttö voi tapahtua vaikka vastustajan rankkualueella.

Meidän mielestä joukkueen ja yksittäisen pelaajan suorittamista voidaan ja pitääkin arvioida. Tämä on koko MyCoazhin ydin: antaa pelaajille yksilöllistä pelipalautetta suorittamisestaan. Seuraamme siis käytännössä pelissä pallonhallinnan muutosta, mutta linkkaamme jokaisen pallollisen tapahtuman johonkin pelaajaan. Tapahtumia on kaiken kaikkiaan 26, mutta Results-kuvissa niitä on laskennallisesti niputettu vain yhdeksään.

Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että kun Veli Lampi on pelannut, VPS:n voittoprosentti on ollut ihan kiva 47 prosenttia ja nyt kun hän on ollut loukissa se on ollut 0. Kyse on VPS:n näkökulmasta siitä perin ikävästä MC:n Law:sta: pelaajan arvon joukkueelle saa parhaiten selville silloin, kun  hän ei ole pelaavassa kokoonpanossa! Totta kai kyse on myös korvaavan pelaajan tasosta, mutta Lampi on kyllä ollut VPS:n tärkeimpiä pelaaja sekä kentällä että pukukopissa. Silti tietysti vain 5 pelin otanta on tilastollisesti riittämätön.

Kuva: Lammen Results Pages neljästä tämän kauden analysoiduista peleistä

image

Joukkueiden väliset erot ovat hieman muuttuneet, kun siirtoikkuna on ollut auki. Ne joukkueet, joilla on massia ovat toimineet ja ne joilla kirstu on tyhjä ovat kateellisina seuranneet sivusta. Mielenkiintoista on nähdä esimerkiksi Ilveksen Noubissiä 25 minuuttia enemmän. Nuo hajaminuutit antoivat kyllä sellaisen kuvan, että kentällä olisi viipottanut yksi Veikkausliigan kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista. Yksi kokonainen peli näyttää jo paljon enemmän kuin 25 minuuttia väsynyttä HIFK:ta vastaan. Urheilulehti antoi Anierille täyden kympin arvosanaksi pelissä IFK M:ää vastaan, mutta kyllä Noubissikin olisi samaisen debyytistään ansainnut.

Kuten ennustuksemme ja xPointsien pienet erot kertovat HJK:n jälkeen Lahden ja KuPSin sekä SJK:n, Ilveksen ja VPS:n väliset sijoitukset tulevat ratkeamaan näiden joukkueiden välisten pelien 3 pisteen voittoihin. Marginaalit ovat todellakin nyt pienet ja heti seuraavalla kierroksella on kaksi näitä mitalien kannalta kriittistä 6 pisteen pelejä (SJK-Lahti ja VPS-Ilves). Interin tai IFK M:n nousu mitalitaistoon vaatisi jo sitten useita ristiinpelaamisia, joten se ja joukkueiden nykyesitysten valossa se ei ole kovin todennäköistä, mahdollista se toki on.

Kuva: Veikkausliigan lopullisten sarjasijoitusten ennustukset 22 pelatun ottelun jälkeen (Points/game = pistekeskiarvo/peli, xPoints/game = maaliodottamien mukaan laskettu pistekeskiarvo/peli, GD = maaliero, xGD = maaliodottamaero, ShOGD = maalia kohti laukausten ero)

image

1.       HJK – mestaruus yli 10 pisteen erolla (xPoints 72 pistettä 33 kierroksen jälkeen)

HJK:n mestaruusjuna puksuttaa aikataulussaan, vaikka heille tulikin yllättävä tilastotappio RoPSia vastaan. HJK on ollut pelkkien maaliodotusarvojen valossa neljää peliä lukuunottamatta parempi joukkue kentällä kauden jokaisessa Veikkausliigan pelissä ja niissä neljässäkin pelissä lopputulos olisi pitänyt olla tasuri. Viimeisten pelien suorittaminen on ollut hieman virkamiesmäistä, mutta kun kauden loppu alkaa häämöttää, HJK pystyy tarvittaessa skarppaamaan paljonkin.

Kuva: HJK:n pelien GD, xGD ja ShOGD

image

Pitää muistaa, että HJK pelaa omaa strategiapeliään ja mm. peluuttaa omia junnujaan (Dahlström, Banza, Halme), vaikka parempiakin pelaajia kyseisille pelipaikoille joukkueesta löytyy. HJK on murskannut SJK:n kahdesti maanrakoon ja sehän ei puolestaan ole sattumaa, vaan kalavelkojen maksua! Kun sarjassa pelataan 33 peliä tulee aivan ylivoimaisillekin joukkueille hutipelejä ja ennenkaikkea pelejä, joissa vaikka voitto olisikin ansaittu, tulee nekkuun. Se on jalkapallon tilastofakta.

Kaiken kaikkiaan HJK:n kausi on kuitenkin tuloksellisesti pettymys, niin ponnetonta peli oli Euro-karsinnoissa. HJK:n vahvuus on myös sen heikkous: sen talous on niin hyvässä kantimissa ja kiinni muista asioista kuin Euro-menestyksestä, ettei ne pelit ole sille elämän ja kuoleman kysymyksiä. Ja lopputulos oli niistä juuri sen mukainen: väritön, hajuton ja mauton ja Suomi-futikselle taas yksi oli iso pettymys toisten joukkoon. 10-pisteen kysymys onkin kuka on HJK:n ensi kauden valmentaja?

2.       Lahti – puolustuksesta hyökkäykseen ja mitaleille (xPoints 58 pistettä 33 kierroksen jälkeen)

Toni Korkeakunnas on valmentamassa Lahtea mitaleille. Toke laittoi ensin Lahden puolustuksen kuntoon ja sen jälkeen, kun se toimi kuin junan vessa (neljä peräkkäistä nollapeliä), alettiin panostamaan hyökkäykseen. On mielenkiintoista ja osin irvokastakin, että Hostikan hyvä draivi alkoi siitä unsporstmanlike goalista, jonka hän teki HIFKiä vastaan kun kaikki muut olivat lopettaneet pelaamisen. Selittelyt sikseen, mutta eihän vastustajaa kunnioittava pelimies olisi tuollaisesta tilanteesta maalia tehnyt.

Puolenvälin krouvissa tilastot kertoivat, että Lahti olisi varteenotettava mitalikandidaatti ja sen xPoints (maaliodotusarvoerotuksen osoittama pisteodottama) osoittivat jopa kakkossijaa. Meidän silmäämme heidän hyökkäyspeli ei näyttänyt mitenkään erikoiselta ja puolustamisestakin olimme enemmän sitä mieltä, että he eivät olleet niin hyviä (Vasiutinia lukuunottamatta) vaan vastustajat vain hukkaavat huipputontteja. No, nyt on sitten aika nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. Lahti puolustaa hyvin siinä mielessä, että vastustaja ei saa kuin 2,82 laukausta maalia kohti/peli, mutta osin jää edelleenkin hämärän peittoon miksi Lahden GA (vastustajan tekemät maalit) on vain 0,68, kun xGA (vastustajan maaliodotusarvo) on 1,14. Lukuja kannattaaa kunnioittaa (jos ne on kerätty oikein), mutta totta kai myös Lahden hyökkäyspelissä on tapahtunut selkeä parannus. Laitapelaajat Hostikka ja Hertsi ovat nousseet sarjan eliittiin ja vain muutaman pelin pelannut Anier vaikutti varsinaiselta telaketjulta ja vielä varsin taitavalta sellaiselta.

Lahti on nykäissyt tarvittavan muutaman pisteen kaulan muihin mitalikandidaatteihin ja nyt heillä on varaa jopa hävitä yksi ”6 pisteen” ottelu. Lahti on pelannut sekä tuloksellisesti että pelillisesti yhtä hyvin niin kotona kuin vieraissakin. Homma on Kuhnureitten omissa käsissään ja jos Anier vielä toipuu pelikuntoon, kaikki näyttää ehkä jopa liian hyvältä.

3.       KuPS – voe tokkiinsa mikä menetetty mahollisuus (xPoints 52)

KuPSilla oli tällä kaudella kaikki eväät mitaleille ja sinne olemme heitä koko ajan ennakoineet, mutta onko joukkueesta siihen? Ehkä KuPSin pelitapa on liian ennakoitavissa: pallonhallintaa ja hierontaa ilman nopeita vastaiskuja. KuPS hyökkää käytännössä lähes koko ajan vastustajan organisoitua puolustusta vastaan. Homma toimii hyvin, muttei erinomaisesti.

Samaan aikaan kun muut joukkueet vahvistuvat hyökkäyspäästä ja saavat pakettinsa kuntoon, KuPS tekee vaihdoksen topparilinjaansa. KuPS on pystynyt pelaamaan 22 ottelussa vain 5 nollapeliä ja se on auttamattomasti liian vähän mitalitaistoon, kun esimerkiksi Lahti on pelannut 10 ja Ilves 9 kertaa vastustajan nollille. Maaleja kyllä tehdään riittävästi, mutta oma pää olisi saatava pitämään. KuPS ei ole onnistunut voittamaan pahimpia kilpailijoitaan ja varsinkin Ilveksestä on muodostunut heille jo pieni peikko, kun molempien pelien xGD oli selvästi KuPSille, mutta nekkuun tuli molemmissa peleissä. Joukkue on vienyt myös pelejä maaliodottaman mukaan VPS:ää vastaan, mutta saaliiksi on saatu vain tasurit. Näin tasaisessa sarjassa pelkästään nuo Ilves-tappiot voivat olla riittävä syy mitaleiden ulkopuolelle jäämiseen.

4.       SJK – Nottajoen valmentajan vaihtoviikot jatkuvat kauden jälkeen (xPoints 49)

Seinäjoella tätä kautta ei varmaan tulla muistelemaan lämmöllä jälkikäteen. Kauden kolmas valmentaja Manuel Roca on saanut homman toimimaan, vaikka HJK:lta tulikin nokkiin samoin rumin 6-0 lukemin. Sen ottelun rumien lukujen syyt olivat yhtä paljon HJK:n halussa nöyryyttää SJK:ta ja toisaalta pelaajien totaalisessa romahtamisessa. Se on kuitenkin jo selvää, ettei Sarajärvi halua ”rocamaista” valmennusta: joukkue pelaa aivan liian varovaista jalkapalloa, mutta saa sillä silti pisteitä. SJK on siis saanut HJK-peliä lukuunottamatta puolustuksensa kuntoon, mutta samalla omat maalipaikat ovat kortilla. Lahtea ja VPS:ää vastaan kotiottelut tulevat olemaan loppusijoituksen kannalta isossa roolissa.

Koko kauden suorittamisessa totta kai omissa on soinut aivan liian usein, mutta itse asiassa ottelujen voittamisen näkökulmasta kotipeleissä isompi ongelma on ollut tehottomuus. Paikat voittomaaleihin on pystytty rakentamaan, mutta palloa ei maaliin saakka olla saatu toimitettua. Jossain toisessa joukkueessa Billy Ionsin tehot olisivat ihan toisenlaiset.

5.       Ilves – löytyikö ratkaisu maalinteon ongelmiin? (xPoints 49)

Ilves on pelannut koko kauden inhorealistista futista niillä resursseilla, jotka on olleet käytössä. Tamperelaiselle futisväelle on riittänyt se, että joukkue on pärjännyt ja että sillä yleensä on joukkue Veikkausliigassa. Joukkueen pelillisten hienouksien perään ei ole kukaan ole juurikaan kysellyt. Ilves on yrittänyt puolustaa hyvin, mutta ei ole siinä tällä kaudella kovin hyvin onnistunut, ja on iskenyt vain silloin tällöin ja erikoistilanteista. Kotona se uskaltaa pelata vähän enemmän pallollista peliä kuin vieraissa. Tuco on istunut tähän taktiikkaan loistavasti, mutta eihän hän totuuden nimissä mikään maalitykki ole: hyvä peluri ja mukava kaveri kuulemma. Nyt jos Tendeng vain pysyisi pelikunnossa edes hetken ja jos Noubissi on oikeasti on niin hyvä kuin edellisen pelin 25-minuuttinen näytti, on Ilvekselle mitalisoppaan sopiva keitos. Mutta uskaltaako Wiss antaa joukkueen nyt pelata?

6.       VPS – mitä jää käteen huippukaudesta?  (xPoints 47)

VPS:n pieni takapakki mitalitaistossa ei ollut yllätys, sitä olemme koko ajan viestineet, että pinnoja on enemmän kuin olisi pitänyt olla. Mitään ei ole vielä mitalien suhteen ratkaistu, mutta kaikki merkit ovat VPS:ää vastaan. Selitys voi olla kaksijakoinen ja osin inhimillinen. Vepsun kausi on mennyt yli kaikkien odotusten ja varsinkin Euro-pelit, joissa nähtiin, että Raidan pelitapa puree myös kv-kentillä. Ehkä myös joukkueen suorittamisen eräänlainen kuntohuippu tähdättiin sinne. Ja nyt sitten arki ei enää maistukaan ja varsinkin se mistä puhuimme jo aikaisemminkin, etevimpien vastustajien valmentajat ovat jo löytäneet Vepsun pelitavan heikkoudet.

Pelitapavallankumouksellinen Vepsu on siis vaarassa sittenkin jäädä ilman mitalia. Miten se on mahdollista, kun muutama kierros sitten vielä kaikki futisanalyytikot ylistivät kilvan Vepsun valmentajavelhoja? Nyt valmentajat syyttelevät pelaajiaan siitä, että nämä ovat alkaneet pelata peliä vastoin Vepsun pelikirjaa eli sooloilemaan, mutta kyllä yhtä suuri syy on myös se, että vastustajat ovat oppineet kuinka Vepsua vastaan pitää pelata. Jotain VPS:stä kertoi myös peli Tammelassa Ilvestä vastaan, kun maalin tekemistä ei koko 90 minuuttisen aikana vieraskentällä edes kertaakaa yritetty. Valmennus on todellakin sisäistänyt mikä merkitys näiden ylemmän keskikastin  keskinäisten ottelun voittamisella (3p jommallekummalle ja toiselle 0) on mitalitaistossa, mutta jotta tämä suunnitelma toimisi, ei JJK, PS Kemi ja HIFK pelejä voi tössiä. VPS:ää sekä joukkueena että sen valmennusta testataan oikeastaan vasta toista kertaa tällä kaudella. Ensimmäinen testi oli kauden kahden ensimmäisen kahden pelin jälkeen, kun joukkueen pistesaldo näytti nollaa. Jos kurssi kääntyy, yksi voitto nk. 6-pisteen pelistä riittää kääntämään tilanteen VPS:lle edulliseksi, mutta viimeisen viiden pelin suorittaminen ei lupaa heille hyvää.

7.       IFK M – Suomen mestari saarella (xPoints 43)

Jos Veikkausliigaa pelattaisiin vain Ahvenanmaalla IFK olisi taas Suomen mestari. Se on tainnut saalistaa 30 pisteestään 23 kotikentältään. Valitettavasti heidän kannalta keskimäärin joka toinen peli on vieraspeli ja lähtökohtaisesti IFK M on jo hävinnyt nämä pelit ennen kuin alkuvihellystä on vihelletty. Miksi? Se onkin hyvä kysymys. Kentän koko vaikuttaa, heidän peli toimii pienellä kotikentällä. Voiko loppu olla kiinni pelkästään itseluottamuksesta? Koko kautta ajatellen varsinkin puolustus- ja maalivahtipeli on ollut luvattoman heikkoa. Se on myös tullut selville, ettei Jani Lyyskin pelinopeus enää Veikkausliigatasolla riitä ja valmennus on tehnyt sen johdosta johtopäätöksensä.

Positiivisen puolelle tästä kaudesta jää “Batman & Robinit” eli Kangaskolkka & Sellin ja Sid, joiden nopeat kombinaatiot, pudotukset ja keskitykset oikeine ajoituksineen ovat olleet välillä varsin mukavaa katsottavaa. Näitä välähdyksiä on kuitenkin nähty liian vähän vieraspeleissä.

8.       Inter – aika Sheriffin jälkeen (xPoints 41)

Interissä kävi se, mitä kaikki odottivat, pelkäsivät ja tiesivät tapahtuvan: Sheriffi lähti kaupungista saluunan ovet paukkuen ja tuskin kukaan jäi häntä kaipaamaan. Shefkin valmentajan kyvyt ovat nyt koeteltu useampaan otteeseen ja melko kevyiksi todettu ja hänen pelikenttänsä voisi paremminkin olla Football managerissä. Joukkue oli juuri saamassa pakettiaan kasaan, kun ”uuden Interin” tärkein pelaaja Mika Ojala loukkaantui. MO:lla meni pari peliä totutellessa futispelin ja Veikkausliigan rytmiin, mutta sitten tulikin pari peliä sellaista dominointia, että oksat pois. Nyt hän on pois pelistä kuukauden ja se vaikuttaa liikaa Interin peliin. Interinkin osalta voitaisiin katsoa myös piste/peli tilastot Moisanderin kanssa ja ilman.

Kuva: PassMaps ottelusta Inter-HIFK

image

Kaiken kaikkiaan Interin kausi on ollut yhtä vuoristorataa ja joukkueen suorittaminen kotona ja vieraissa on aivan erilaista. Varsinkin puolustaminen on ollut viimeisissä vieraspeleissä aivan surkeaa luokkaa.

9.       RoPS – sarjapaikkaprojekti onnistuu (xPoints 39)

Juha Malisen tähtäin on ollut koko ajan tulevalla RoPS-kaudella, ellei sitten Palloliitosta tule kutsua sitä ennen Huuhkajien päävalmentajaksi. Pohjustustyö ensi kauden Veikkausliigakautta varten on onnistunut, koska tähtäimessä on ollut vain kaksi asiaa: sarjapaikan uusiminen ja uusien avainpelaaajien sisäänajaminen. Eze, Ylätupa, Stavinski, Nurmela, Järvenpää, Lappalainen ja Hyvärinen jne. ovat osoittaneet potentiaalinsa ja Malinen on ottanut lisää sulkia hattuunsa muutaman pelaajan käytettyä RoPSia ”pomppulautana” Euroopan kentille.

Vaatimattomana miehenä Malinen ei halua nostaa sen isompaa numeroa HJK:n voittamisesta Helsingissä, mutta saipahan hän ainakin HJK-toimarin manaamaan seuraavana päivänä, kun pääsponsorin täydelliseksi kaavailtu peli-ilta täpötäydellä kotistadionilla muuttui kotitappioksi ”kaikenmaailman ropsille”. RoPSilla on hyvät saldot tuloksellisesti kotiotteluista, vaikka pelillisesti se on niissäkin ollut usein alakynnessä, mutta iskenyt hyvin vastaiskuista. Malinen jos joku tietää mitkä taistelut pitää voittaa ja millä ei ole niin väliä, jotta voittaa sodan (lue = säilyttää sarjapaikan).

10.   PS Kemi – Karjalainen liekeissä (xPoints 32)

PS Kemi onnistuu myös varmistamaan sarjapaikkansa. Kemin vastaiskupeli ja puolustukseen ja maalivahti Forsmaniin luottaminen on välillä tuottanut yllätyksiä, esimerkkinä Interin voittaminen kotonaan, vaikka pelillisesti vastustajat useimmiten pelejä vievätkin. Rasmus Karjalainen on ottanut maalitekovastuuta ja nostanut osakkeitaan ensi kauden pelaajaneuvotteluissa. Ehkä hänen suhteensa jatketaan hyväksi havaitulla mallilla: tehdään jatkosopimus Kemiin ja myydään ensi kauden puolessa välin isolla rahalla (40 000?) etelään.

Tilastollinen kummajainen on se, että vastustajan olisi pitänyt tehdä PS Kemin kotiotteluissa 1,94 maalia (xGA), mutta toteuma on ollut vain 1,17 (GA). PS Kemin puolustus blokkaa 3,14 laukausta/peli ja loput hoitaa Forsman.

11.   HIFK – pilkahduksia paremmasta muttei riittävästi pisteitä (xPoints 27)

HIFK joutuu valmistautumaan jo pelaamaan karsinnoissa, kun kirstussa ei ole varaa kunnon pelaajahankintoihin. Ainut värväys oli Tuomas Ahon puhuminen kuutosdivisioonasta ”talkoisiin”, jossa siirtokorvaus lienee perinteinen ”koppa olutta Jaalan kauden päätössaunailtaan”.  ”Vanhat herrat” Forssell ja Väyrynen toimivat pelikentällä edelleen ajoittain kuin ajatus, mutta muuten joukkue on aivan liian kevyt kotimaiseen Veikkausliigaan. Halmeelle kaikki kunnia yrittämisestä.

Puolustuspeli ei vaan toimi ja silloin, kun 3 maalin tekeminen ei riitä jalkapallo-ottelujen voittamiseen, on jotain perustavanlaatuista pielessä. Nyanssi jota valmennus on varmasti joutunut pohtimaan on miksi se maalinteko on ollut niin vaikeaa varsinkin kotipeleissä, joissa maaliodottama on ollut 1,27 ja toteuma vain 0,55, kun samat luvut vieraspeleissä ovat olleet 1,32 ja 1,36.

12.   JJK – peli jo futiksen näköistä (xPoints 20)

JJK on vihdoin saanut pelinsä uskottavan jalkapallon näköiseksi ja otti mm. Kemiä vastaan ansaitun voiton. Kaikki tämä tapahtuu vain noin 20 peliä liian myöhässä. Jos homma olisi ollut kunnossa kauden alussa eli silloin kun sen olisi pitänyt olla kunnossa, mahdollisuudet karsijan paikalle olisi olleet olemassa, nyt peli on menetetty sarjapaikan osalta. Jyväskyläläisen futiksen kannalta on tietysti tärkeää, että joukkue pysyisi edes jotenkin kasassa ja hommaan saataisiin uskottavaa jatkumoa, ainekset ovat olemassa.

Lokakuun lopussa voimme sitten katsastaa kuinka oikeaan tai metsään ennustuksemme osuivat.

Kuva: Veikkausliigatilanne (xGD, GD, ShOGD, Points/game, xPoints/game) 22 kierroksen jälkeen ja ennustukset 33 kierroksen jälkeen

image

 

Categorised in: Uncategorized

This post was written by Juska